Tradycja tłustego czwartku sięga starożytności, gdy hucznie celebrowano przybycie wiosny. Uroczystości obejmowały spożywanie tłustych dań oraz degustację win. Głównym daniem były potrawy mięsne. Na zakończenie posiłku podawano pączki wykonane z ciasta podobnego do chlebowego, wypełnione chociażby słoniną.
W Polsce tradycja obchodzenia tłustego czwartku oraz zwyczaj jedzenia tego dnia pączków zadomowiły się w XVI wieku. Pierwsze pączki były znacznie twardsze od dzisiejszych. Do środka niektórych wypieków wkładano np. orzechy lub migdały. Czas zabaw i tłustego jedzenia był wstępem do postu przygotowującego do Wielkanocy.
Ponad 20 zł za pączka
Żeby pozostać wiernym zwyczajom, w tłusty czwartek po prostu trzeba zjeść pączka. Niestety ta słodka przyjemność z roku na rok jest coraz droższa.
Cukiernia Magdy Gessler „Słodki Słony” sprzedaje pączki po 22 zł za sztukę w smakach róży, maliny, ajerkoniaku, czekolady i śliwki. Z kolei inne rzemieślnicze cukiernie i piekarnie proponują pączki od 12 zł wzwyż.
W Cieście z Dziurką zapłacimy 13,60-16,50 zł, a w DESEO Patisserie & Chocolaterie – 18-24 zł. Taniej jest w sieciowych cukierniach i piekarniach, takich jak Stolica Lodów i Pączków czy A. Blikle. Tu za pączka zapłacimy od 4,50 zł do 10,90 zł.
W Krakowie pączki w piekarniach rzemieślniczych kosztują od 14 do 19 zł, a we Wrocławiu ich ceny wahają się od 14 do 16 zł. Za tę cenę kupimy pączka o smaku pistacji lub kawy.
Supermarkety oferują bardziej przystępne ceny. Pączki sprzedają już od 2,39 zł.
Ile kosztują faworki?
Ceny faworków, podobnie jak pączków, również różnią się w zależności od miejsca zakupu. U Magdy Gessler 100-gramowe pudełko faworków kosztuje 20 zł. Podobnie zapłacimy w innych renomowanych cukierniach w stolicy, jak Cukiernia Cieślikowski czy Lukullus. W Krakowie ceny są niższe. W Cukierni Cichowscy zapłacimy 100 zł za kilogram.
Najtaniej jest oczywiście w sieciach handlowych. W Auchan i Lidlu 100-gramowe opakowanie faworków kupimy za mniej niż 8 zł.
Choć ceny pączków i faworków w niektórych miejscach mogą wydawać się wygórowane, to wybór smaków i jakość produktów przyciągają. Zresztą tłusty czwartek jest tylko raz w roku!
Komentarze