Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Powiat Rzeszowski

5 lutego – Światowy Dzień Nutelli

Czy wiedziałeś, że Światowy Dzień Nutelli został ustanowiony przez amerykańską blogerkę Sarę Rosso, która pokochała jej niezwykły smak? Z kolei ten fakt zainspirował wiele osób na całym świecie, aby dzielić się w mediach społecznościowych zdjęciami czy przepisami kulinarnymi z udziałem właśnie tego wspaniałego kremu do smarowania, zawierającym orzechy laskowe oraz kakao. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat Nutelii - koniecznie przeczytaj ten artykuł.
5 lutego – Światowy Dzień Nutelli

Źródło: Pixabay

Krem Nutella – jak powstał?

Początkową wersję kremu Nutella wymyślił Pietro Ferrero. Pracował on w branży cukierniczej, a pochodził z Piemontu we Włoszech. Po II wojnie światowej na rynku występował ogromny problem z dostępnością produktu, jakim było kakao i to właśnie wtedy Ferrero stworzył słodką pastę z orzechów laskowych i cukru, dodając do niej troszkę, trudno dostępnego wtedy kakao. Tak oto powstała pierwsza wersja kremu Nutella. Następnie, w roku 1946, na światło dzienne wyszedł „Giandujot”, czyli słodka pasta, kształtem przypominająca bloczki, które kroiło się w plasterki i kładło na kromki chleba. Nazwę natomiast utworzono od karnawałowej maski, występującej we Włoszech, w celu oddania jej czci. W roku 1951 na bazie pasty „Giandujot” utworzono produkt o nazwie „SuperCrema”. Z łatwością można było nim już posmarować kromkę chleba. Po raz pierwszy na świecie słoik kultowego kremu z orzechów laskowych i kakao pojawił się w 1964 roku, kiedy to Michele Ferrero, syn Pietra, udoskonalił recepturę w nowoczesny sposób. Nazwa – Nutella do dzisiaj natomiast jest synonimem dzielenia się uśmiechem. Kultowy słoik, w którym Nutella produkowana jest aktualnie, został utworzony w 1965 roku w Niemczech. Konsumenci natychmiast zaś polubili ten produkt w nowej odsłonie.

Kolejne sukcesy Nutelli 

Po dotarciu do Niemiec, Nutella trafiła do Francji w 1966 roku, gdzie również okazała się wielkim hitem. Następnie, w 1978 roku, trafiła ona do Australii, gdzie powstała pierwsza fabryka Nutelli, znajdująca się poza Europą. Miała ona miejsce w australijskim mieście Lithgow, umiejscowionym w pobliżu Sydney. Do Polski zaś słynny krem przywędrował dopiero w 1992 roku. Polacy jednak szybko zaczęli go nabywać i stał się on jednym z bardziej  lubianych produktów śniadaniowych. Z okazji 40-lecia kremu Nutella na rynku w niemieckim Gelserkirchen, 27 854 osoby przystąpiły razem do Największego Kontynentalnego Śniadania z kremem Nutella. Wydarzenie to, z racji swojej skali trafiło do Księgi Rekordów Guinnessa.

Sara Rosso i początki Światowego Dnia Nutelli 

Inicjatorką Światowego Dnia Nutelli była właśnie Sara Rosso – blogerka, amerykanka o włosko-amerykańskich korzeniach oraz osoba uwielbiająca właśnie ten orzechowo-kakaowy krem. 5 lutego 2007 roku uznała ona, że Nutella zasługuje na własny dzień. Zaprosiła więc wszystkich, którzy podzielają jej pasję do wspólnego świętowania. Od tego czasu 5 luty stał się Światowym Dniem Nutelli, który według pomysłodawczyni jest: „okazją do świętowania, a jednocześnie zaproszenia wielu innych osób, aby spróbowała kremu Nutella po raz pierwszy”. Zapraszamy także do obejrzenia krótkiego filmiku na platformie YouTube, w którym autorka opowiada jak to wszystko się u niej zaczęło. Poniżej link:

https://www.youtube.com/watch?v=qpwWWGOVsHw

60 urodziny Nutelli 

W tym roku Nutella obchodzi 60-te urodziny! Z tej okazji oficjalna strona produktu zapowiada globalną celebrację tego święta #GiveANutellaSmile – pod tym hasztagiem będzie można dzielić się na różnych platformach społecznościowych, typu Instagram, radością, jaką daje właśnie ten pyszny krem orzechowo-kakaowy. W 2014 roku, przy świętowaniu obchodów 50-lecia Nutelli konsumenci otrzymali możliwość dzielenia się historiami związanymi właśnie z Nutellą. Odzew był niesamowity, ponieważ przesłano aż 76 400 opowieści, które zostały opublikowane na stronie nutellastories.com. Hucznie świętowane w 10 krajach – od USA, przez Emiraty Arabskie aż po Francję oraz Polskę. Została wydana nawet specjalna seria znaczków pocztowych w ojczyźnie Nutelli, którą są Włochy.

Produkty z kremem Nutella

Nutella, poza klasyczną wersją kremu w słoiczku doczekała się też wielu smacznych produktów, z jej zawartością właśnie. Oto kilka najbardziej popularnych dostępnych na sklepowych półkach:

1. Nutella B-ready – są to wafelki z orzechami laskowymi, kakao oraz chrupkami. Świetna przekąska, gdy akurat dopadnie głód.

Źródło: carrefour.pl

2. Nutella Biscuits – są to chrupiące ciasteczka, wypełnione kremem Nutella. Świetnie się nadają do herbaty czy kawy, na spotkania ze znajomymi czy te w rodzinnym gronie.

Źródło: ceneo.pl

3. Hanuta -  istnieje także batonik wypełniony Nutellą pod nazwą „Hanuta”, który poleca się do spróbowania.

Źródło: empik.com

Przepis z wykorzystaniem Nutelli - Jogurtowa Terrina z wiśniami i kremem Nutella (ciasto bez pieczenia)

Źródło: nutella.com

Czas przygotowania: 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

- 18 podłużnych biszkoptów

- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%

- 500g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej

- 1 łyżeczka pasty z wanilii

- 15g żelatyny w proszku lub 6 listków i 70 ml wody

- 400g wiśni, parę do udekorowania ciasta

- 135g kremu Nutella (15g na porcję)

Przygotowanie:

  1. Do formy keksówki o wymiarach 30,5x11 cm, wyłożonych folią spożywczą układać biszkopty, jeden obok drugiego.
  2. Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając go przy tym. Następnie żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do ciepłego jogurtu. Wszystko razem wymieszać, lekko przestudzić oraz nie dopuścić do stężenia.
  3. Śmietankę i wanilię ubić na sztywno za pomocą miksera. Dodać do jogurtu z żelatyną w 3 porcjach, przy czym lekko mieszając szpatułką aż do złączenia się masy. Następnie dorzucić 400g wiśni i delikatnie wymieszać.
  4. Przełożyć powstałą masę do formy z biszkoptami, następnie wyrównać i włożyć do lodówki, w celu schłodzenia, aż do całkowitego stężenia. Ciasto musi stać tak przez kilka godzin.
  5. Po wyjęciu z lodówki, przyciąć biszkopty, tak aby były na równi z deserem. Następnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę.
  6. Jogurtową Terrinę z wierzchu przesmarować jeszcze dodatkową porcją kremu Nutella i położyć odłożone wcześniej wiśnie. I voilà! Gotowe.

Tak przygotowana jogurtowa Terrina z wiśniami i kremem Nutella na pewno każdemu przypadnie do gustu!

Cafe Park w Rzeszowie zaprasza na pyszne pączki z Nutellą 

Cafe Park to kawiarnio-cukiernia mieszcząca się w Center Parku przy ulicy Kolejowej 1 w Reszowie. W ich ofercie znajdziecie wiele pyszności. Od różnego rodzaju tortów na zamówienie, poprzez drożdżówki, po ciastka i pączki, na których trzeba skupić szczególną uwagę, ponieważ są one dostępne także w wersji z Nutellą! Nie ma lepszego sposobu na celebrowanie Światowego Dnia Nutelli niż wybranie się do tej wyśmienitej kawiarni właśnie na takiego pączka. W tłusty czwartek pączki z Nutellą również będą dostępne!


Źródło: fb/Cafe Park

Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama Drukarnia Rzeszów