Zgodnie z najnowszym odczytem „koszyka cenowego” serwisu dlahanldu.pl kilogram cukru białego kryształ kosztuje średnio 4,86 zł. Ale maksymalna cena w sklepach dochodzi do 7,99 zł. I może być drożej.
Rynek cukru przeżywa wstrząs
Giełdowe ceny szybują w górę, osiągając najwyższe notowania od 2008 roku – alarmuje wp.pl. I dodaje, że przyczyny takiego stanu rzeczy trzeba szukać za granicą.
Chodzi o pożary, które zniszczyły uprawy w Brazylii, i panującą tam suszę, co znacznie obniżyło plony.
Dotyczy to oczywiście trzciny cukrowej, ale ma przełożenie na rynek globalny.
„W Polsce już od dłuższego czasu cukier drożeje z powodu rosnących kosztów produkcji oraz inflacji. Nadchodzące podwyżki na światowych rynkach dodatkowo podbiją ceny w polskich sklepach, co odczują wszyscy konsumenci, szczególnie osoby często korzystające z produktów zawierających cukier. Wzrosty te mogą wpłynąć także na branżę gastronomiczną, która będzie zmuszona podnieść ceny deserów i napojów słodzonych” – donosi legaartis.pl.
Czy jest się czego bać?
I czy faktycznie grożą nam podwyżki? Sytuacja na rynku jest niepewna. Z jednej strony jest Brazylia, z drugiej Europa, która generalnie notuje dobre zbiory.
„(...) mimo chwilowego uspokojenia globalny rynek cukru pozostaje wrażliwy na ekstremalne warunki pogodowe i zmiany cen surowców” - ocenia topagrar.pl. A forsal.pl uczula, że brazylijskie kłopoty mogą oznaczać problemy również w Polsce.
„Przełożenie tego, co się dzieje z ceną na rynku giełdowym w Ameryce, na to, co się dzieje z ceną za kilogram cukru w polskim sklepie jest skomplikowane i mocno rozciągnięte w czasie. Jednak jeśli trend wzrostowy na rynkach się utrzyma, to prędzej czy później cukier podrożeje także w naszych sklepach” – czytamy.
Komentarze