Jabłko jako owoc ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy, błonnik, barwniki i minerały. Jedno jabłko dziennie pozwoli się nam odchudzić. Jedzenie tego owocu pozwoli nam obniżyć cholesterol, wspomoże leczenie cukrzycy, czy ograniczy rozwój innych chorób.
W owocu tym znajdziemy witaminę A i K. W jabłku znajduje się potas, który wspomaga pracę serca i zapobiegnie wahaniom ciśnienia krwi. Jabłka dostarczą magnez, fosfor oraz wapń. Zwłaszcza magnez jest tutaj istotny, bo koi nerwy.
Dietetycy zalecają, aby zjeść maksymalnie dwa owoce dziennie. Dlaczego? Przy większej liczbie mogą pojawić się procesy fermentujące i jedzenie jabłek będziemy musieli odłożyć w czasie. Dobrym wyjściem jest wspomniane wcześniej zjedzenie dwóch jabłek.
Jakie choroby pozwala ograniczyć jedzenie jabłek?
Lekarze zalecają jedzenie jabłek, bo te mogą zapobiec rakowi jelita grubego, chronią przed zawałem i miażdżycą. Oczyszczają organizm z dioksyn i wspomagają pracę mózgu. Dla tych, którzy szukają sposobów na odchudzanie warto dodać, że wspomagają odchudzanie! Naukowcy twierdzą, że w 100 gramach jabłka znajduje się około 52,1 kalorii.
Wspomniano wcześniej, że jabłka ograniczają zachorowanie na raka jelita grubego. Z badań wynika, że osoby u osób, które jedzą jabłka ryzyko choroby spada o 50 procent. Ważne jednak, aby jeść owoc ze skórką.
Komentarze