Oto kilka wskazówek:
Przygotowanie do grillowania
Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie grilla aby potrawy na nim były bezpieczne. Dlatego warto pamiętać o 5 wskazówkach:
1. Grill musi być porządnie wyczyszczony, aby resztki z poprzedniego grillowania nie pozostały w naczyniu i się nie przypalały, wydzielając szkodliwe substancje.
2. Potrawy powinny być przygotowywane na odpowiednich tackach aluminiowych lub w foli aluminiowej (przeznaczonych do grillowania). Ma to zapobiegać kapaniu tłuszczu na żar wyniku, którego wydzielają się szkodliwe węglowodory aromatyczne (WWA) i wraz z dymem przenikają do potraw.
3. Ważny jest wybór odpowiedniego materiału palącego, czyli dobrze wysuszone drewno z drzew liściasty (nie zawierające żywicy) lub łatwo dostępny w okresie grillowania węgiel drzewny.
4. Należy pamiętać aby nie stosować sztucznych rozpałek.
5. Zanim zostaną położone na grilla produkty należy odczekać aż ogień zgaśnie, a węgiel pokryje się żarem (jest to czas około 40 minut).
Potrawy na grilla
Większości z nas potrawy z grilla kojarzą się nam z tłustymi i ciężkostrawnymi produktami, które zarówno w okresie ciąży jak i karmienia piersią nie są zalecane, dlatego warto skorzystać z lekkiej alternatywy tych smakołyków. Zamiast mięsa wieprzowego, mama może wybrać chudą pierś z kurczaka lub indyka zmacerowaną w pysznych ziołach lub rybkę jak np. pstrąg, dorsz, czy łosoś, który bogaty jest w kwasy omega - 3. Kolorowym i witaminowym dodatkiem mogą być warzywne szaszłyki (papryka, pieczarki, cukinia) lub zapiekane warzywa (bakłażan, cukinia, pieczarki, pomidor, ziemniak, batat) z dodatkiem ziół i parmezanu. A dla orzeźwienia na stole może pojawić się dla mam i dzieci pyszna lemoniada arbuzowa lub malinowa.
Z takim grillowym menu każdej naszej mamie inni będą zazdrość, a ja życzę smacznego ;)
Artykuł Dr Barbara Piekło- dietetyk
Przystanek Rodzina Rzeszów
Zdjęcie pochodzi ze strony www.mjakmama.pl
Komentarze