Ponad stu wystawców z kraju i zagranicy prezentuje swoje wyroby i produkty w trakcie XVI Targów Zdrowej Żywności “Ekogala”.
Tegoroczna edycja Ekogali odbywa się w Hali na Podpromiu w Rzeszowie. Targi obfitują w wiele atrakcji, w tym: konkursy, pokazy, seminaria, wykłady, a nawet mini-recital „Na świąteczną nutę”, w wykonaniu rzeszowskich przedszkolaków.
Udział w uroczystym otwarciu Targów wzięli między innymi: Piotr Pilch – wicemarszałek województwa, Jerzy Borcz – przewodniczący sejmiku i dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie, Jerzy Cypryś – wiceprzewodniczący sejmiku, Radosław Wiatr – wicewojewoda podkarpacki, Małgorzata Gośniowska-Kola – zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Krystyna Wróblewska – dyrektor PZPW w Rzeszowie oraz Radni Województwa Podkarpackiego.
Wokół Ekogali koncentruje się praca wielu środowisk, ściśle związanych z rolnictwem ekologicznym, począwszy od rolników gospodarujących metodami ekologicznymi, przetwórców, jak też podmiotów zainteresowanych promocją i dystrybucją żywności ekologicznej
– Targi są ważnym wydarzeniem z punktu widzenia województwa jak i samych rolników, producentów, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych, dlatego samorząd województwa od lat wspiera obszar rolnictwa ekologicznego. Targi organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2007 roku, a w tym roku mamy ich już szesnastą edycję. Niewątpliwie należą one do największych tego typu wydarzeń w Polsce – mówił marszałek Władysław Ortyl.