Rzeszow Info

Jesteśmy portalem obywatelskim! Chcesz pisać o Rzeszowie i Rzeszowiakach? A może czujesz się na siłach redagować któryś z naszych działów? Skontaktuj się z nami – chcemy wspierać i współpracować ze wszystkimi którzy tworzą nasze miasto. Dowiedz się Więcej
Jesteśmy portalem obywatelskim! Chcesz pisać o Rzeszowie i Rzeszowiakach? A może czujesz się na siłach redagować któryś z naszych działów? Skontaktuj się z nami – chcemy wspierać i współpracować ze wszystkimi którzy tworzą nasze miasto. Dowiedz się Więcej

Sprawdź właściwości zdrowotne jabłek!

Dziś 28 września: Światowy Dzień Jabłka. Dlatego w tym dniu przypominamy o wartościach zdrowotnych tego owocu. Warto wspomnieć tutaj o przysłowiu Anglików: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Z kolei nasi dietetycy zalecają, aby jeść jedno jabłko w ciągu dnia, drugie zaś wieczorem. Wszystko dla zdrowia i urody!

Jabłko jako owoc ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy, błonnik, barwniki i minerały. Jedno jabłko dziennie pozwoli się nam odchudzić. Jedzenie tego owocu pozwoli nam obniżyć cholesterol, wspomoże leczenie cukrzycy, czy ograniczy rozwój innych chorób. 

W owocu tym znajdziemy witaminę A i K. W jabłku znajduje się potas, który wspomaga pracę serca i zapobiegnie wahaniom ciśnienia krwi. Jabłka dostarczą magnez, fosfor oraz wapń. Zwłaszcza magnez jest tutaj istotny, bo koi nerwy.

Dietetycy zalecają, aby zjeść maksymalnie dwa owoce dziennie. Dlaczego? Przy większej liczbie mogą pojawić się procesy fermentujące i jedzenie jabłek będziemy musieli odłożyć w czasie. Dobrym wyjściem jest wspomniane wcześniej zjedzenie dwóch jabłek. 

 

Jakie choroby pozwala ograniczyć jedzenie jabłek? 

Lekarze zalecają jedzenie jabłek, bo te mogą zapobiec rakowi jelita grubego, chronią przed zawałem i miażdżycą. Oczyszczają organizm z dioksyn i wspomagają pracę mózgu. Dla tych, którzy szukają sposobów na odchudzanie warto dodać, że wspomagają odchudzanie! Naukowcy twierdzą, że w 100 gramach jabłka znajduje się około 52,1 kalorii. 

Wspomniano wcześniej, że jabłka ograniczają zachorowanie na raka jelita grubego. Z badań wynika, że osoby u osób, które jedzą jabłka ryzyko choroby spada o 50 procent. Ważne jednak, aby jeść owoc ze skórką. 

Subskrybuj Wątek
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze