Mrożone desery są znane Chińczykom od 3 tysięcy lat, a do Europy trafiły one za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom. Współczesne lody stworzył renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, mrożąc kogel-mogel z mlekiem.
Śmietanka, czy lody cytrynowe z miętą?
Dzisiaj nie wyobrażamy sobie lata bez tego mroźnego deseru. O lodowych gustach mieszkańców Rzeszowa rozmawialiśmy z Justyną Skalską, z lodziarni „Palce lizać”.
Czy Rzeszowianie lubią jeść lody?
Rzeszowianie bardzo lubią nasze lody, mamy spore grono stałych klientów, które ciągle się powiększa.” – pani Justyna dodaje także, że flagowym smakiem zdecydowanie jest pistacja, ale przy takich upałach bardzo chętnie wybierane są również bardziej orzeźwiające sorbety owocowe.
A czy są jakieś zaskakujące nowości w lodowej ofercie lodziarni?
Ostatnio uzupełniliśmy nasze menu o lemoniadę mojito z dodatkiem naszych lodów cytrynowych z miętą - idealnie orzeźwiająca propozycja przy tak wysokich temperaturach na zewnątrz.
Rozmowę przeprowadziła Karolina Winiarska.
Komentarze