Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Drukarnia Rzeszów

Kawa i jej właściwości prozdrowotne

Kawa i jej właściwości prozdrowotne
coffee-gc7b8903e7_1920
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Obecnie jest to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie (zaraz po wodzie). Niewiele osób jest świadomych, że składniki kawy mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie, a nawet zapobiec rozwojowi niektórych chorób.

Kawa pojawiła się w Europie w XVII wieku, sprzedawano ją wtedy w aptekach jako środek leczniczy. Statystyczny Polak wypija tyle samo kawy, co herbaty – około 3 kilogramów rocznie, czyli jedną filiżankę dziennie. Głównym składnikiem kawy jest kofeina. Inne ważne składniki, które nadają kawie smak i aromat to związki polifenolowe (głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy). Substancje te charakteryzują się ponadto aktywnością, która wychwytuje wolne rodniki – a także wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Jak wynika z aktualnych badań naukowych, zdrowa osoba może dziennie przyjąć dawkę kofeiny w wysokości 400mg (około 4 filiżanek). Z kolei nadmierne spożycie kofeiny może wywołać arytmię, nadpobudliwość, bezsenność lub problemy gastryczne.
Po spożyciu kawy obserwuje się przejściowe podwyższenie ciśnienia tętniczego. U regularnie spożywających kawę wzrost ciśnienia jest coraz mniejszy, a u niektórych osób zanika zupełnie.
Regularne spożycie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem pierwotnego stwardniającego zapalenia dróg żółciowych. Jest to przewlekła choroba wątroby.
Badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje ponadto, że spożycie kawy zmniejsza o 22% częstość występowania marskości wątroby. Dotyczy to zwłaszcza osób uzależnionych od alkoholu.
Kawa może mieć dobroczynne działanie w prewencji chorób cywilizacyjnych. Zawiera wiele związków bioaktywnych, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Związki te działają prewencyjnie w kierunku zawału serca, udaru, miażdżycy czy nowotworów złośliwych oraz zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
U osób cierpiących na rak jelita grubego, leczonych chemioterapią i spożywających co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie, ryzyko zgonu jest mniejsze o ponad 50 procent.

 

źródło: portal Medycyna Praktyczna

Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama Drukarnia Rzeszów