Rzeszow Info

Jesteśmy portalem obywatelskim! Chcesz pisać o Rzeszowie i Rzeszowiakach? A może czujesz się na siłach redagować któryś z naszych działów? Skontaktuj się z nami – chcemy wspierać i współpracować ze wszystkimi którzy tworzą nasze miasto. Dowiedz się Więcej
Jesteśmy portalem obywatelskim! Chcesz pisać o Rzeszowie i Rzeszowiakach? A może czujesz się na siłach redagować któryś z naszych działów? Skontaktuj się z nami – chcemy wspierać i współpracować ze wszystkimi którzy tworzą nasze miasto. Dowiedz się Więcej

GIS przypomina o zasadach bezpiecznego grzybobrania

W związku z trwającym sezonem na grzyby, Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o zasadach bezpiecznego grzybobrania. Pamiętajmy, by zbierać tylko te grzyby, które znamy.

Szczególnie niebezpieczne jest zbieranie młodych owocników, które jeszcze nie wykształciły cech osobniczych, ponieważ można łatwo je pomylić z trującymi gatunkami.

Wiele grzybów jadalnych ma swoje podobne, trujące odpowiedniki. Przykładem może być spotkana ostatnio na obrzeżach lasów piestrzenica kasztanowata – grzyb trujący pojawiający się od kwietnia do czerwca głównie na polanach i innych otwartych terenach. Grzyb ten jest zbliżony wyglądem do smardza jadalnego, a cechą różnicującą je jest wygląd główki. Pamiętajmy jednak, że smardz jadalny jest w Polsce pod ochroną i nie należy go zbierać.

Grzyby należy zbierać tylko do koszyków bądź pojemników, które przepuszczają powietrze. Nie można korzystać z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie. Unikajmy błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, np. gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące, posiadające przyjemny, słodkawy smak). Wiele gatunków grzybów trujących jest pod ochroną – nie należy ich zbierać ani niszczyć. Nigdy nie zbierajmy grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz okolicach będących skupiskiem odpadów, np. przy zakładach produkcyjnych, drogach o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają metale ciężkie i inne zanieczyszczenia pochodzące z otoczenia. Pamiętajmy również, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinno się ich podawać małym dzieciom. Jeśli zatem po spożyciu wystąpią u Ciebie nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, zaburzenia widzenia lub inne niepokojące objawy – nie zwlekaj, wezwij pomoc lekarską.

Codziennie w godzinach porannych w siedzibie PSSE w Rzeszowie klasyfikatorzy grzybów udzielają pomocy w rozpoznaniu gatunków świeżych grzybów. W razie wątpliwości warto skorzystać z tej formy pomocy. Zbieranie grzybów może być przyjemną formą spędzania wolnego czasu, jednak należy zachować zdrowy rozsądek.

źródło: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie

Czytaj też  Sprawdź właściwości zdrowotne jabłek!
Subskrybuj Wątek
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze