sobota, 18 wrześniaWiadomości które się liczą
Shadow

Europejskie Dni Dziedzictwa „Smaki dziedzictwa”

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie z okazji zbliżających się Europejskich Dni Dziedzictwa przygotowała wyjątkowe atrakcje dla dzieci i dorosłych. Tegorocznym hasłem wydarzenia są „Smaki dziedzictwa” nawiązujące do bogactw kulturowych w postaci tradycji kulinarnych.

W ramach wydarzenia odbędą się:

  • Spotkanie autorskie z Wojciechem Nowickim, 11 września 2021 r. , g. 17:00 w WiMBP w Rzeszowie przy ul. Sokoła 13

Spotkaniu będzie towarzyszyć prezentacja i degustacja tradycyjnych polskich potraw przygotowanych według dawnych receptur przez członkinie Pracowni Rzemiosł Różnych.

Wojciech Nowicki – polski pisarz, eseista, fotograf, kurator, dziennikarz, tłumacz i krytyk kulinarny. Jest autorem znakomitej prozy, wielokrotnie nagradzanym za swoją twórczość – m.in. znalazł się w finale Nagrody Nike 2011, został laureatem Nagrody Literackiej Gdynia 2014 oraz Nagrody Literackiej im. Juliana Tuwima 2020. Pośród innych, napisał niezwykłą książkę pt. „Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce”. W książce tej opowiada o historii polskiej sztuki kulinarnej, o „anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu”. W swojej opowieści wykorzystuje nie tylko stare i nowe książki kucharskie, ale także dzieła literackie, w których jak w zwierciadle odbija się kuchnia. Pisze także o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce oraz o jej bohaterach.

  • Warsztaty kulinarne – komentowane wspólne gotowanie dla dzieci w wieku od 9 do 13 lat z Łukaszem Modelskim, 12 września 2021 r., g. 10.00-12.00 w Parole Art Bistro przy ul. Sokoła 7 w Rzeszowie

Łukasz Modelski wystąpi w roli instruktora. Wspólnie z uczestniczącymi w warsztatach dziećmi przygotują potrawy w oparciu o historyczne przepisy kulinarne. Po wspólnym gotowaniu odbędzie się degustacja przygotowanych potraw, na którą zostaną też zaproszeni rodzice.

W trakcie poczęstunku Łukasz Modelski opowie o daniach kuchni historycznej.

Nabór uczestników trwa od 1 do 7 września 2021 r. Liczba miejsc ograniczona (maksymalnie 10 uczestników). Decyduje kolejność zgłoszeń.

Warsztaty są bezpłatne dla uczestników.

Zgłoszenia na warsztaty przyjmowane będą telefonicznie: 17 8669 402 od 7.30 do 15.30, od poniedziałku do piątku. Zapisu mogą dokonać wyłącznie rodzice/opiekunowie prawni dziecka. Podczas zgłoszenia na warsztaty należy podać imię i nazwisko dziecka oraz dane do kontaktu (numer telefonu lub e-mail). Osoby zakwalifikowane na warsztaty zostaną powiadomione e-mailowo lub telefonicznie w ciągu dwóch dni roboczych po zakończeniu naboru.

Czytaj też  Karpaty na Widelcu. Spotkanie Roberta Makłowicza z rzeszowskimi restauratorami

Poprzez zgłoszenie dziecka na warsztaty rodzic/opiekun prawny dziecka wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych podawanych przy zapisie oraz rozpowszechnianie wizerunku dziecka utrwalonego na fotografiach i materiałach video wykonywanych w trakcie trwania warsztatów dla potrzeb promocyjnych i dokumentacyjnych WiMBP w Rzeszowie.

Uczestnicy zobowiązują się do przestrzegania wszelkich zasad higieny i bezpieczeństwa pracy w miejscu wykonywania warsztatów kulinarnych oraz ostrożności podczas wykonywania prac kulinarnych. Uczestnicy warsztatów zobowiązani są do używania sprzętów w sposób zgodny z ich przeznaczeniem. W przeciwnym razie za szkody powstałe na skutek zniszczenia sprzętu bądź mienia prowadzącego odpowiada Uczestnik. Organizator nie ponosi żadnej odpowiedzialności za skaleczenia, oparzenia bądź inne urazy Uczestników wynikające z niepoprawnego lub lekkomyślnego użycia sprzętów kuchennych.

Łukasz Modelski jest autorem książek reporterskich i o historii kuchni, redaktorem, dziennikarzem i wydawcą. Prowadzi w radiowej Dwójce kultową „Drogę przez mąkę”, audycję o związkach literatury i kuchni oraz program „Kuchnia Jagiellonów” w TVP Historia. Kilka miesięcy temu ukazała się jego historia kuchni dla dzieci pt. „Mała historia od kuchni. Dzieje się je”, pozycja kipiąca od faktów i ciekawostek o tym, jak ewoluowała kuchnia na przestrzeni wieków. Spotkanie z nim to wspólne gotowanie, kuchnia będzie historyczna, okraszona opowieścią o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania, smaczkach i smakach świata na przestrzeni wieków. Pisarz-instruktor wraz z uczestniczącymi w warsztatach dziećmi przygotują potrawy wykorzystując historyczne przepisy kulinarne (w tym, aż z XIV wieku). Po wspólnym gotowaniu, degustacja przygotowanych potraw i uczta, na którą zostaną też zaproszeni rodzice uczestniczących w warsztatach dzieci. W trakcie biesiady pisarz opowiadał będzie o daniach kuchni historycznej.

Subskrybuj Wątek
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Facebook