Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Już są w sklepach i na targach, ale cena zwala z nóg. Szparagi na razie drogie

Pojawiły się już pierwsze szparagi. Smakosze zacierają ręce, ale jeżeli chcą spróbować, to najpierw muszą sporo wydać.
Już są w sklepach i na targach, ale cena zwala z nóg. Szparagi na razie drogie

Autor: iStock

Nie jest to przysmak dla każdego. Nie każdy bowiem umie docenić smak szparagów. Dlatego wiele osób zupełnie nie rozumie tego wiosennego szału, kiedy zaczyna się zbór szparagów. A ten właśnie wystartował.

Tanio nie jest

Sezon trwa krótko, a świeżych szparagów nie ma w innej porze roku. Dlatego jest to dosyć drogi przysmak. 

– Cena szparaga nie powinna przekroczyć w tym sezonie 20-25 zł za kilogram, bo też nie może być ona windowana za wysoko – mówił na początku kwietnia Arian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga w rozmowie z sadyogrody.pl.

Tłumaczy przy tym, że wpływ na cenę będą miały oczywiście koszty produkcji. 

– Tu głównie chodzi o paliwo przy zbiorze i transporcie oraz koszty zbioru. Ceny energii, gazu, węgla nie wpływają zasadniczo na produkcję szparaga, bo jest to uprawa polowa, gdzie w dodatku ochronę chemiczną stosuje się dopiero po zbiorach – wyjaśnia.

Ile teraz kosztują szparagi?

Spadają z tygodnia na tydzień. Jeszcze kilka dni temu pęczek (pół kilograma) kosztował 20 zł. Obecnie średnia cena na giełdzie rolnej w Elizówce to 13 zł.

Na rynku Bronisze jest podobnie. Najtańsza opcja to 18 zł za kilogram, a najwyższa cena wynosi 32 zł. 

Średnia cena za kilogram szparagów to 28 zł.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama Drukarnia Rzeszów