Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Oto już są na straganach. 5 prostych przepisów na młode ziemniaki

Niektórym wystarczy ich ugotowanie i podanie z koperkiem. Inni szukają bardziej wyszukanych sposobów na przygotowanie młodych ziemniaków.
Oto już są na straganach. 5 prostych przepisów na młode ziemniaki

Autor: iStock

Jest kilka takich warzyw, na które czeka się co roku. To pierwsze rzodkiewki, wykopane z ziemi marchewki najlepiej uprawiana we własnym ogródku. I oczywiście ziemniaki. Mowa o młodych, które już teraz rządzą na targowiskach. Wielu osobom smak tych warzyw kojarzy się z późną wiosną i wczesnym latem.

Są smakosze, którym do szczęścia nie trzeba wiele. Wystarczy ziemniaki ugotować, podać polane masłem i posypane koperkiem. Innym smak tych warzyw kojarzy się też z siadłym mlekiem i jogurtem. Na pewno każdy zna tez kogoś, kto od ziemniaków z wody woli je wersji z patelni.

Jednak na tych kilku prostych propozycjach wachlarz kulinarnych możliwości się nie kończy.

Łódki z mięsem mielonym

Składniki

  • ziemniaki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • żółty ser

Wykonanie

Ziemniaki umyć i oskrobać. Za pomocą kulkownicy, czyli łyżeczki do drążenia, należy wyjąć środek ziemniaków, aby powstały łódeczki. Łyżeczka nie może być za duża, bo same warzywa są niewielkie.

Pozostałe składniki mieszamy, mięso przyprawiamy i nakładamy do łódeczek. Tak przygotowane ziemniaki umieszcza się w rękawie do pieczenia i wykłada do piekarnika. Aby skrócić czas pieczenia, można ziemniaki podgotować. Nie można jednak tego robić długo, aby warzywa nie były za miękkie i się nie rozpadły.

Piecze się przez około godzinę (bez gotowania ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Przez zakończeniem należy rozciąć rękaw i na każdym ziemniaku położyć plasterek sera.

Pieczone boczkiem i kiełbasą

Składniki

  • ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • kiełbasa
  • wędzony boczek
  • koperek
  • olej lub smalec

Wykonanie

Umyte ziemniaki kroi się w plastry. Mają mieć ok 1 cm grubości. Cieniej kroi się marchewkę, a cebulę w krążki.

Na dnie garnka roztapia się tłuszcz (lub podgrzewa olej). Na smalec kładzie się folię aluminiową i ponownie mały kawałek smalcu. Posolone i popieprzone ziemniaki oraz inne układa się warstwami: koper , kiełbaskę , boczek , cebulę , marchew .

Całość, pod przykryciem, stawia się na ogniu przez 40 – 50 minut.

Ziołowe ziemniaki

Składniki

  • ziemniaki
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • bazylia
  • olej
  • pieprz

Wykonanie

umyte ziemniaki kroi się w drobna kostkę i obficie posypuje mieszanką przypraw. Można odstawić na 15 minut, a następnie wysypać wszystko na patelnię. Smaży się to do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Frittata z ziemniakami

Składniki

  • ziemniaki
  • 4 jajka
  • mleko
  • szpinak – 100 g
  • ser feta - 100 g
  • czosnek
  • szczypiorek
  • olej
  • sól pieprz
  • słodka papryka

Wykonanie

Ziemniaki umyć i ugotować. W tym czasie w misce roztrzepuje się jajka z solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Następnie na rozgrzany na patelni olej wrzuca się ząbek czosnku. Kiedy zmięknie, należy go wyjąć i wrzucić szpinak. Smaży się go kilka minut, aż zmniejszy objętość.

Potem dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewa masą z jajek. Po kilku minutach dodaje się ser feta i słodką paprykę.

Takie danie musi jeszcze powędrować do piekarnika na 15 minut – 180 stopni.

Sałatka

Składniki

  • ziemniaki
  • papryka czerwona
  • kiszone ogórki
  • koper
  • sól i pieprz
  • papryka wędzona
  • opcjonalnie łyżka majonezu

Wykonanie

Ziemniaki umyć i ugotować. Powinny być pokrojone w kostkę. Tam samo jak kiszony ogórek i papryka. Całość, po ostudzeniu ziemniaków, wymieszać i doprawić. Na koniec posypać koperkiem. Można także dodać majonez.

 


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama Drukarnia Rzeszów