W Polsce 15 września Polacy świętują Dzień Majonezu Kieleckiego. To właśnie 15 września 1959 roku ruszyła jego produkcja.
Majonez stał się niemal produktem kultowym w naszych domach. Jest to nieodłączny element w polskiej kuchni i dodatek do wielu potraw. Zapotrzebowanie na majonez wzrasta, gdy nadchodzą święta, bez niego ciężko obyć się wielu kucharką. Dodawane są do sałatek, kanapek, zapiekanek czy jajek, a nawet do wypieków!
Majonez Kielecki- jego produkcja rozpoczęła się 15 września 1959 roku. A więc w tym roku obchodzimy jego 63 urodziny. Majonez został opracowany w kieleckiej Spółdzielni.
Twórcy majonezu przekonywali do jego zakupu. Dlaczego? Brak w nich barwników, ulepszaczy i konserwantów. Z upływem czasu wymyślono nowe rodzaje majonezu Kieleckiego np. roślinny, czy z czosnkiem.
Foto: https://www.wspspolem.com.pl
NOWE:
- Wystawa Jana Nowaka w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim
- W Rzeszowie odtworzono dawne wesele przybyszowskiego! [FOTO]
- Trwają Świąteczne Targi Książki w Rzeszowie! [FOTO]
- Zmiany w Parku Sybiraków [FOTO]
- Tydzień przedsiębiorczości z uczniami rzeszowskich szkół średnich w tematyce zakładania działalności gospodarczej
- "FunPark" na Baranówce już na finiszu
- Minister Marzena Okła-Drewnowicz w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim
- Rzeszów zaprasza na Świąteczne Miasteczko na Rynku! [HARMONOGRAM GRUDZIEŃ]
- MPEC-Rzeszów na drodze do modernizacji i transformacji ciepłownictwa
- Nowy oddział ratunkowy w szpitalu MSWiA w Rzeszowie
Komentarze