Czy rzeszowianie mają takie same gusta, czy może lubimy eksperymentować z lodowymi deserami? O smakach i gustach mieszkańców naszego miasta porozmawialiśmy z Justyną Rżysko, właścicielką lodziarni „Ammado Premium Gelato Cafe”.
Jaki smak lodów cieszy się największą popularnością w Rzeszowie?
Oprócz klasyków typu śmietanka, truskawka, czekolada, pewnie jeszcze słony karmel, to u nas prym wiedzie pistacja. Prawdziwy smak pistacji (bez oszustw typu mix orzechów plus aromat plus ‚farbka’) dostępny jest tylko w weekendy.
Dlaczego zdecydowałaś się na taki biznes i jakie były Twoje początki?
Cóż mam Ci odpowiedzieć, żeby nie zabrzmiało banalnie… przecież teraz wszyscy robią wszystko z miłości, z sentymentu, wyłącznie rzemieślniczo itp, itd. A ja się w Gelato naprawdę zakochałam na pierwszym otwartym szkoleniu, w którym uczestniczyłam. Tam smaki powstawały z prawdziwych produktów, nie z puszki i nie z mieszanki o smaku XYZ. Potem kilka lat szkoleń, zdobywania know how, poszukiwania lokalu, wyboru sprzętu, papierologii, spełniania wymogów itp, itd. Ale to długa historia, niezupełnie przydatna na potrzeby Twojego researchu. Obiecałam sobie, że tak będą powstawały moje lody, a właściwie Gelato, bo różnica między jednym a drugim jest gigantyczna. Co do początków biznesu to ciągle jestem na tym etapie. Dopiero teraz mamy pierwszy pełny sezon i po nim przyjdzie czas na konstruktywne wnioski.
Jaki lodowy deser polecasz na takie temperatury?
Ja kocham egzotyki - zwłaszcza w formie sorbetów, które u mnie muszą być pełne danego owocu. Wiele osób źle kojarzy sorbety, zamrożone kryształki lodu, cukier i trochę owocu. A prawdziwy sorbet owocowy to bogactwo smaku. Bo jest tam tak dużo owoców jak tylko pozwoli na to bilans. Czyli w naszym przypadku nawet 75%. Sorbet z cytrusa w połączeniu z ziołami np. limonka-bazylia, cytryna-mięta -orzeźwienie gwarantowane!
Czy rzeszowianie lubią eksperymenty ze smakami lodów czy są raczej tradycjonalistami?
Nasi klienci to wspaniali eksperymentatorzy. Jeszcze nigdy mnie nie zawiedli a serwujemy im wiele nowych smaków. Część osób oczekuje, że w witrynie zawsze mają być określone smaki- np. śmietanka lub truskawka. A u nas jest np. malina z calamansi albo butterscotch, czyli karmel ale w zupełnie innym wydaniu. I nawet dzieciaki zajadają się Detoxem (który zawiera szpinak!!!!!!)… ale są i tacy, którzy ZAWSZE wybierają śmietankę. I nic ich do eksperymentów nie przekona. Dlatego u nas jest ona na świeżej śmietance i świeżym mleku z Jasienicy. Śmieję się, że jeśli jest ona za mało śmietankowa to reklamacja do krów z Jasienicy, żeby się bardziej nie postarały. Odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie, określiłabym naszych gości jako tradycyjnych eksperymentatorów.
Pani Justynie bardzo dziękujemy za rozmowę. A Was zapraszamy do Ammado Premium Gelato Cafe przy ulicy Lubelskiej 13 w Rzeszowie.
Rozmowę przeprowadziła Karolina Winiarska.
Komentarze